
På denna sida finner Du de mest populära recept från den tid då jag varje vecka producerade nyttiga recept som jag presenterade på ICA Maxi i deras provkök.
Lycka till!

OSTKAKA MED SAFFRAN
(4 portioner)
250 g keso light
100 g mager kvarg
2 ägg
1/4 tsk bittermandelarom
1 tsk vaniljarom
1 tsk saffranarom
2 msk stevia strö
3 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Ha i alla ingredienser i en bunke och rör om tills allt är blandat.
3. Häll smeten i en smord liten ugnsform. Baka i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter. Ta ut och låt svalna.
PEPPARKAKA MJUK
40g havregryn fiberberikade
1msk kokosmjöl
1tsk bakpulver
2tsk stevia eller annan sötning
1tsk vaniljpulver
2äggvitor
2.5msk funlight Appears
2.5msk mandelmjölk
Rivet citronskal och citronsaft
1.5msk pepparkakskrydda
Blanda alla ingredienser i en bunke och häll över i microvågstålig mugg eller muffinsformar motsv.
(I mikrovågsugn 1.5-2min.)
PROTEIN- BROWNIE
200g äggvita
1 äggula
200g kvarg
45g Body Science Casein (double rich chocolate)
25g kakao
0,75dl Stevia strö
Blanda alla ingredienser till en slät smet. Häll ut på bakplåtspapper i form, in i ugnen på 150 grader i ca 25-30 min. Låt svalna helt.
Glasyr:
100g philadelphia 3%
10g Body Science Casein (double rich chocolate)
5g kakao
2-3msk starkt kaffe
2-3msk Stevia strö
Vispa ihopa och bred över svalnad kaka!
DESI-BRÖDET
3 dl dinkelmjöl
1½ dl fiberhavregryn
1 dl fullkornsvetemjöl
2dl vaniljprotein
1dl blandning av vetegroddar, kruskakli och pofiber
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl lättfil
2dl kesella lätt
½ dl sirap
En näve solrosfrön
Degen ska bli lite kletig. Läggs ut på bakplåtspapper på plåt.
Ugnen på 150grader i ca 45 minuter. (Längst ner)
BLÅBÄRSMUFFINS 9 st
- 200 g blåbär
- 3,5 dl vaniljproteinpulver
- 1,5 dl lätt sojamjölk
- 2 ägg
- 8 äggvitor
- 2 dl sötningsströ
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk rapsolja
TILLAGNING
- 123 kcal
- 19 g protein
- 5 g kolhydrater
- 3 g fett
- 4 hela ägg
- 1,25dl Philadelphiaost
- ½ dl fiberhusk
KOKOSBOLLAR (CA 12 ST.)
4 portioner "chokladpudding med avokado och banan"
Fiberhavregryn
Kokosflingor
Blanda puddingen med önskad mängd fiberberikade havregryn för rätt konsistens.
Rulla små bollar av blandningen och vänd dem i kokosflingor.
CHOKLADPUDDING MED AVOKADO OCH BANAN (4 PORT.)
2 mogna bananer
2 mogna/mjuka avokado
4-6 msk cacao
Mosa och mixa samman bananerna och den urkärnade avokadon med hjälp av en stavmixer eller hushållsapparat.
Blanda i cacao tills röran fått den chokladsmak som är önskad.
Kyl och förvara i plastburk med lock tills det är dags för servering.
UGNSBAKAD LAX I KOKOSMJÖLK
1 stor form
1kg färsk/fryst laxfilé
5dl färsk broccoli
1 burk lätt kokosmjölk
½ dl finhackad dill
½dl färskpressad citron
Krydda med svartpeppar, citronpeppar och salt efter behag.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg laxen i en gratängform och strö över salt, svartpeppar och citronpeppar. Pressa över färsk citronsaft och lägg broccoli runt om fisken.
Grädda i ca 20min.
Häll över kokosmjölken och strö över dillen. Grädda ytterligare 20min.
Servera gärna med ris eller potatis.
FILMJÖLKSBRÖD MED BANAN OCH LÄTTKVARG
6dl filmjölk
3dl mager kvarg
11dl dinkelmjöl
1dl krossade linfrön
2 bananer
4tsk bikarbonat
2tsk bakpulver
Blanda filmjölken med kvarg, krossade linfrön och mosade bananer. Häll på dinkelmjöl med bikarbonat och bakpulver och bearbeta till blöt och ganska lös smet.
Häll över degen i långpanna.
Grädda i ugn 45 min i 100 grader.
Höj värmen till 150 grader och grädda ytterligare i 30 min.
ÄPPELKVARG MED ROSTADE FRÖER
250g mager kvarg (0,1% fett)
Pumpakärnor
Solrosfrön
Kokosflingor
Värm önskad mängd av de blandade fröerna och kokosflingorna i stekpanna tills de blir lite rostade.
Serveras på mager kvarg med en klick äppelmos.
ÄPPELMOS
7 liter renskurna äpplen = ca 4 liter färdigkokt mos
Skala äpplena att skär bort kärnhuset.
Lägg äppelbitarna i kastrull med lite vatten i botten för att inte bränna fast dem. Koka på hög temperatur tills de gått helt i sönder, känn efter med en gaffel eller sticka.
Söta ev med Stevia sötning, eller skuren vaniljstång/ vaniljpulver. Låt svalna och häll över i rengjord glasburk.
(Håller ca två veckor i kylskåp)
THAI KYCKLING
4portioner
500g kycklingfilé
400g kokosmjölk (ca 17% fett)
200g färsk broccoli
1 stor röd paprika
Thai Curry Paste (röd eller grön curry)
Strimla kycklingfilén i tunna fina bitar och hacka paprika och broccoli. Stek kycklingen tills den inte längre är rosa i köttet och fräs sedan på grönsakerna. Blanda allt i stor gryta eller wokpanna och häll över kokosmjölken och krydda med curry. Låt sjuda och smaka av för ev mer krydda.
Serveras som soppa eller med fullkornsnudlar.
ÄNGLAMAT
4-6port.
250g mager kvarg (0,1% fett)
250g lättyoghurt smak äpple/kanel/vanilj (0,5% fett)
Osötade Digestive-kex
1 äpple alt. osötad äppelmos
Blanda kvargen och yoghurt och häll över smeten i en handduk i ett durkslag. Lått blandningen rinna av under några timmar, ju längre tid ju fastare konsistens blir det.
Smula lite kex i botten på ett serveringsglas, varva med kvarg/yoghurt och äpple tills portionen fått önskad storlek.
Toppa med äpple och ev lite kanel.
NJUT!!
Näringsinnehåll på blandningen per 100g:
ca 8g protein
ca 11g kolhydrat
0,1g fett
NÖTFÄRSBIFFAR MED FETAOST
ca 6 biffar
500 g nötfärs (max 10% fetthalt)
1 röd/gul lök
200 g apetina feta (3% tärnad i burk)
1dl soltorkade tomater i olja, avrunna och strimlade
salt & peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda färsen med hackad lök, tärnad feta, strimlad soltorkad tomat och salt och peppar. Forma till biffar och lägg i en ugnsäker form. Sätt in i ugen i 20 minuter.
Servera med t.ex potatis och vitlöksyoghurt.
LASAGNE MED KYCKLINGFÄRS
500g kycklingfärs
1000g spenat (frusen)
1 stor paprika
5-6 stora champinjoner
500g krossad tomat
Fullkornsplattor
500g keso light
Sätt ugnen på 200 grader.
Fräs färs, paprika och champinjoner i stekjärn, därefter häll på krossad tomat och låt koka i 10 min. Smält spenaten och blanda med keso.
Lägg tre fullkornsplattor i ugnssäker form, lägg på ett lager färs, och ovanpå det keso- blandningen. Varva tills formen är full. Toppen skall vara keso- blandning.
I ugnen 30- 45 minuter.
YOGHURTGLASS
4 portioner.
1 liter lätt vaniljyoghurt
4 msk blåbär/hallon
4msk acasia honung
4msk hackade cashew nötter
Låt yoghurten rinna av i en kökshandduk, placerad i ett durkslag i en bunke. Låt den rinna av i en kyl i ett par timmar.
Skeda upp yoghurten och fördela i dessertskålar och fördela bären ovanpå. (Bären kan annars läggas på toppen precis innan servering.)
Frys i 1 timme. Servera med ringlad honung och hackade nötter på toppen.
DINKELPAJ MED LAX
Botten:
100g smör
2 dl dinkelmjöl
2msk vatten
2 msk psylliumfrön
Fyllning:
200g kallrökt lax
100g färsk broccoli
½ dl hackad färsk dill
1 röd lök
3 ägg
2dl lättmjölk
2msk kesella lätt
100g fetaost mager
50g solrosfrön
Salt och peppar
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Forma till en smidig deg som plastas och vilar i kylskåp i 15 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader och tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter. Picka små hål i degen med gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Lägg broccoli i mindre buketter utspritt i pajskalet. Skiva lök och sprid ut. Fördela laxen skuren i mindre bitar. Vispa äggen med mjölk, kesella, smulad fetaost, solrosfrön, dill och kryddor. Häll fyllningen över pajen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.