På denna sida finner Du just nu de recept som jag varje vecka producerar åt och presenterar på ICA Maxi i deras provkök.

Jag finns att besöka i provköket i Ronneby varje fredag och lördag.

Skulle Du missa någon av mina rätter är Du välkommen att prova mina recept hemma!

Lycka till!

OSTKAKA MED SAFFRAN
(4 portioner)

250 g keso light
100 g mager kvarg
2 ägg
1/4 tsk bittermandelarom
1 tsk vaniljarom
1 tsk saffranarom
2 msk stevia strö
3 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Ha i alla ingredienser i en bunke och rör om  tills allt är blandat.
3. Häll smeten i en smord liten ugnsform.  Baka i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter. Ta ut och låt svalna.

PEPPARKAKA MJUK

40g havregryn fiberberikade
1msk kokosmjöl
1tsk bakpulver
2tsk stevia eller annan sötning
1tsk vaniljpulver
2äggvitor
2.5msk funlight Appears
2.5msk mandelmjölk
Rivet citronskal och citronsaft
1.5msk pepparkakskrydda

Blanda alla ingredienser i en bunke och häll över i microvågstålig mugg eller muffinsformar motsv.


(I mikrovågsugn 1.5-2min.)

PROTEIN- BROWNIE

200g äggvita
1 äggula
200g kvarg
45g Body Science Casein (double rich chocolate)
25g kakao
0,75dl Stevia strö

Blanda alla ingredienser till en slät smet. Häll ut på bakplåtspapper i form, in i ugnen på 150 grader i ca 25-30 min. Låt svalna helt.

Glasyr:
100g philadelphia 3%
10g Body Science Casein (double rich chocolate)
5g kakao
2-3msk starkt kaffe
2-3msk Stevia strö

Vispa ihopa och bred över svalnad kaka!

DESI-BRÖDET


3 dl dinkelmjöl
1½ dl fiberhavregryn
1 dl fullkornsvetemjöl
2dl vaniljprotein
1dl blandning av vetegroddar, kruskakli och pofiber
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl lättfil
2dl kesella lätt
½ dl sirap
En näve solrosfrön

Degen ska bli lite kletig. Läggs ut på bakplåtspapper på plåt.
Ugnen på 150grader i ca 45 minuter. (Längst ner)

BLÅBÄRSMUFFINS 9 st

 

  • 200 g blåbär
  • 3,5 dl vaniljproteinpulver
  • 1,5 dl lätt sojamjölk
  • 2 ägg
  • 8 äggvitor
  • 2 dl sötningsströ
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk rapsolja

 


TILLAGNING

Vispa ägg, sötningsströ och vaniljsocker poröst med elvisp.
Blanda i sojamjölk och rapsolja, samt därefter även proteinpulver och bakpulver. Vänd slutligen försiktigt i blåbären i smeten.
Placera ut nio stycken stora muffinsformar på en ugns- eller muffinsplåt. Fördela smeten jämnt i formarna. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter på 175°.
 
Näringsinnehåll (per muff)
  • 123 kcal
  • 19 g protein
  • 5 g kolhydrater
  • 3 g fett
 
LCHF- PASTA
  • 4 hela ägg
  • 1,25dl Philadelphiaost
  • ½ dl fiberhusk
Vispa ihopa allt i en bunke. Smeta ut på bakplåtpapper. Lägg ett papper ovanpå smeten också och kavla ut till kanterna. Papperet kan sitta kvar under gräddningen i ugnen.
150 grader i ca 10 minuter.  under gräddningen i ugnen.

 

KOKOSBOLLAR (CA 12 ST.)

 

4 portioner "chokladpudding med avokado och banan"

Fiberhavregryn

Kokosflingor

 

Blanda puddingen med önskad mängd fiberberikade havregryn för rätt konsistens.

Rulla små bollar av blandningen och vänd dem i kokosflingor.

CHOKLADPUDDING MED AVOKADO OCH BANAN (4 PORT.)

 

2 mogna bananer

2 mogna/mjuka avokado

4-6 msk cacao

 

Mosa och mixa samman bananerna och den urkärnade avokadon med hjälp av en stavmixer eller hushållsapparat.

Blanda i cacao tills röran fått den chokladsmak som är önskad.

Kyl och förvara i plastburk med lock tills det är dags för servering.

UGNSBAKAD LAX I KOKOSMJÖLK

 

1 stor form

 

1kg färsk/fryst laxfilé

5dl färsk broccoli

1 burk lätt kokosmjölk

½ dl finhackad dill

½dl färskpressad citron

Krydda med svartpeppar, citronpeppar och salt efter behag.

 

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg laxen i en gratängform och strö över salt, svartpeppar och citronpeppar. Pressa över färsk citronsaft och lägg broccoli runt om fisken.

Grädda i ca 20min.

Häll över kokosmjölken och strö över dillen. Grädda ytterligare 20min.

 

Servera gärna med ris eller potatis.

FILMJÖLKSBRÖD MED BANAN OCH  LÄTTKVARG

 

6dl filmjölk

3dl mager kvarg

11dl dinkelmjöl

1dl krossade linfrön

2 bananer

4tsk bikarbonat

2tsk bakpulver

 

Blanda filmjölken med kvarg, krossade linfrön och mosade bananer. Häll på dinkelmjöl med bikarbonat och bakpulver och bearbeta till blöt och ganska lös smet.

Häll över degen i långpanna.

Grädda i ugn 45 min i 100 grader.

Höj värmen till 150 grader och grädda ytterligare i 30 min.

 

ÄPPELKVARG MED ROSTADE FRÖER

 

250g mager kvarg (0,1% fett)

Pumpakärnor

Solrosfrön

Kokosflingor

 

Värm önskad mängd av de blandade fröerna och kokosflingorna i stekpanna tills de blir lite rostade.

Serveras på mager kvarg med en klick äppelmos.

ÄPPELMOS

7 liter renskurna äpplen = ca 4 liter färdigkokt mos

 

Skala äpplena att skär bort kärnhuset.

Lägg äppelbitarna i kastrull med lite vatten i botten för att inte bränna fast dem. Koka på hög temperatur tills de gått helt i sönder, känn efter med en gaffel eller sticka.

Söta ev med Stevia sötning, eller skuren vaniljstång/ vaniljpulver. Låt svalna och häll över i rengjord glasburk.

 

(Håller ca två veckor i kylskåp)

THAI KYCKLING

 

4portioner

 

500g kycklingfilé

400g kokosmjölk (ca 17% fett)

200g färsk broccoli

1 stor röd paprika

 

Thai Curry Paste (röd eller grön curry)

 

Strimla kycklingfilén i tunna fina bitar och hacka paprika och broccoli. Stek kycklingen tills den inte längre är rosa i köttet och fräs sedan på grönsakerna. Blanda allt i stor gryta eller wokpanna och häll över kokosmjölken och krydda med curry. Låt sjuda och smaka av för ev mer krydda.

 

Serveras som soppa eller med fullkornsnudlar.

ÄNGLAMAT

 

 4-6port.

 

250g mager kvarg (0,1% fett)

250g lättyoghurt smak äpple/kanel/vanilj (0,5% fett)

Osötade Digestive-kex

1 äpple alt. osötad äppelmos

 

Blanda kvargen och yoghurt och häll över smeten i en handduk i ett durkslag. Lått blandningen rinna av under några timmar, ju längre tid ju fastare konsistens blir det.

Smula lite kex i botten på ett serveringsglas, varva med kvarg/yoghurt och äpple tills portionen fått önskad storlek.

Toppa med äpple och ev lite kanel.

 

NJUT!!

 

Näringsinnehåll på blandningen per 100g:


ca 8g protein

ca 11g kolhydrat

0,1g fett

 

NÖTFÄRSBIFFAR MED FETAOST

 

ca 6 biffar

 

500 g nötfärs (max 10% fetthalt)

1 röd/gul lök

200 g apetina feta (3% tärnad i burk)

1dl soltorkade tomater i olja, avrunna och strimlade

salt & peppar

 

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda färsen med hackad lök, tärnad feta, strimlad soltorkad tomat och salt och peppar. Forma till biffar och lägg i en ugnsäker form. Sätt in i ugen i 20 minuter.

Servera med  t.ex potatis och vitlöksyoghurt.

 

 

LASAGNE MED KYCKLINGFÄRS

 

 

500g kycklingfärs
1000g spenat (frusen)
1 stor paprika
5-6 stora champinjoner
500g krossad tomat
Fullkornsplattor
500g keso light

Sätt ugnen på 200 grader.

 

Fräs färs, paprika och champinjoner i stekjärn, därefter häll på krossad tomat och låt koka i 10 min. Smält spenaten och blanda med keso.
Lägg tre fullkornsplattor i ugnssäker form, lägg på ett lager färs, och ovanpå det keso- blandningen. Varva tills formen är full. Toppen skall vara keso- blandning.
I ugnen 30- 45 minuter.

 

 

YOGHURTGLASS

 

4 portioner.

 

1 liter lätt vaniljyoghurt

4 msk blåbär/hallon

4msk acasia honung

4msk hackade cashew nötter

 

Låt yoghurten rinna av i en kökshandduk, placerad i ett durkslag i en bunke. Låt den rinna av i en kyl i ett par timmar.

Skeda upp yoghurten och fördela i dessertskålar och fördela bären ovanpå. (Bären kan annars läggas på toppen precis innan servering.)

Frys i 1 timme. Servera med ringlad honung och hackade nötter på toppen.

 

DINKELPAJ MED LAX

 

Botten:

100g smör

2 dl dinkelmjöl

2msk vatten

2 msk psylliumfrön

 

Fyllning:

200g kallrökt lax

100g färsk broccoli

½ dl hackad färsk dill

1 röd lök

3 ägg

2dl lättmjölk

2msk kesella lätt

100g fetaost mager

50g solrosfrön

Salt och peppar

 

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Forma till en smidig deg som plastas och vilar i kylskåp i 15 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader och tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter. Picka små hål i degen med gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

Lägg broccoli i mindre buketter utspritt i pajskalet. Skiva lök och sprid ut. Fördela laxen skuren i mindre bitar. Vispa äggen med mjölk, kesella, smulad fetaost, solrosfrön, dill och kryddor. Häll fyllningen över pajen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.